De afgelopen jaren worden video’s steeds belangrijker in marketing. Zowel de algoritmes van de verschillende marketingkanalen als de potentiële klanten geven een zeer sterke voorkeur aan videocontent. Meestal wordt gedacht dat het creëren van videocontent een tijdrovende en vooral ook dure investering is. Maar ook jij kan op een laagdrempelige manier video’s toevoegen aan jouw strategie.

Waarom hebben video’s de voorkeur?

Ken je de uitdrukking “een beeld zegt meer dan duizend woorden”? Deze uitspraak bevat een grote kern van waarheid. Een bewegende video trekt namelijk nog meer aandacht dan een statische afbeelding en wordt vaak ook nog beter door de kijker onthouden. Dat is voor jou natuurlijk positief, want je wilt graag dat ze je niet vergeten. Een video is de ideale manier om meer over jouw bedrijf of dienst te vertellen zonder dat er hele boekwerken doorgelezen hoeven worden. Zeker op mobiele apparaten zijn video’s een veel beoefende bezigheid. Maar zorg wel dat je video niet te lang wordt, want dan haakt de kijker alweer af.

Waarom geven marketingkanalen de voorkeur aan videocontent?

Wanneer jij ervoor zorgt dat jouw advertenties voorzien zijn van videomateriaal dan word je over het algemeen meer weergegeven dan advertenties met statische beelden. Video’s zorgen namelijk voor een hogere conversie en er vindt meer interactie plaats na het bekijken van een video. Vooral die interactie is voor de marketingkanalen belangrijk (YouTube, Social Media, etc.) waardoor zij de voorkeur geven aan videocontent.

Hoe zorgt videocontent voor meerwaarde in mijn strategie?

We hebben besproken dat een video beter wordt onthouden, daarnaast wordt hij vaker bekeken en krijgen de kijkers een beter beeld van jouw bedrijf of product. Ook zorgen de marketingkanalen voor meer verkeer en conversie, dus dit is allemaal van meerwaarde voor jouw strategie. En toch hebben veel bedrijven video nog steeds niet toegepast omdat ze denken dat het duur (of tijdrovend) is om te maken. Maar tegenwoordig hoeft dat echt niet meer! De mobiele telefoons van nu kunnen op fantastische resoluties filmen, talloze handige Apps zorgen voor het eenvoudig bewerken en monteren van je video’s en de diverse Social Media kanalen (Facebook, Instagram, TikTok, etc.) maken het publiceren van jouw content laagdrempelig.

Video kan ook bestaan uit enkel bewegend beeld

Vaak denken mensen bij video’s aan iemand die iets uitlegt. Dit hoeft zeker niet het geval te zijn, voor de marketingkanalen tellen bewegende beelden namelijk ook als video! Natuurlijk is het in veel gevallen leuker (en logischer) om personen in je video te gebruiken, maar een afbeelding met een geanimeerd effect kan ook erg doeltreffend zijn!

Wat is een goede video?

Hierbij is het belangrijk om voor ogen te houden dat een goede video voor online doeleinden niet hetzelfde hoeft te zijn als een goede video in het algemeen. Het gebeurt regelmatig dat bedrijven traditionele video’s inzetten voor bijvoorbeeld Social Media. Dit werkt vaak averechts omdat deze niet voldoen aan de “ongeschreven regels” van onlinevideo. Deze moet namelijk in de eerste seconden al direct aandacht trekken, dus begin met je kernboodschap. Je kunt jezelf hierbij afvragen wat iemand moet onthouden over jouw bedrijf als hij langs komt scrollen. Dus hoe het kort en bondig, prikkel de interesse van je kijkers en wees duidelijk in je boodschap.