Wanneer je iets meer de diepte ingaat met je website dan kom je misschien wel de term DNS tegen. Dit staat voor Domain Name System, maar wat betekent dat nou eigenlijk? In dit artikel leggen onze Monkeys het graag aan je uit.
Iedere website staat opgeslagen op een server en deze server heeft een IP-adres. Dit adres is een lange cijferreeks die niet echt gemakkelijk is om te onthouden. Dat is de reden dat we domeinnamen gebruiken om onze websites te bezoeken, bijvoorbeeld monkeymindstudios.nl. Zodra je deze domeinnaam intikt dan zorgt een DNS ervoor dat je op het juiste IP-adres terecht komt. Je zou dus kunnen zeggen dat een DNS een soort adressenboek is dat de domeinnaam aan het juiste adres koppelt.
De technische uitleg van DNS
Oké, het bovenstaande was nog te begrijpen, nu gaan we er wat technischer op in. Zodra je in een browser monkeymindstudios.nl hebt ingetypt dan wordt er bij de root-level server van de .NL extensie (wordt ook wel top-level genoemd) gekeken welke DNS servers zijn opgegeven voor dit domein. Over het algemeen staan hier 2 IP-adressen van servers ingevuld, dit is omdat het voor kan komen dat één van de twee servers (tijdelijk) niet bereikbaar is. De DNS server geeft het juiste IP-adres door dat bij monkeymindstudios.nl hoort en de website wordt opgehaald.
Waarom een DNS instellen?
Het kan gebeuren dat je voor jouw website de DNS instellingen moet aanpassen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je gebruik wilt maken van Microsoft 365, of wanneer je je website gaat verhuizen naar een andere server.
Vaak zit bij je hostingpakket ook de mogelijkheid om in te loggen in een portaal waar je de DNS kunt veranderen, dit noemen we DNS-records. In het geval van de websites bij Monkey Mind Studios gaat het om het portaal DirectAdmin. Wanneer je in je DirectAdmin naar “DNS Management” gaat dan kun je diverse instellingen bekijken en aanpassen. Hier zie je dan o.a. de naam, het type en de waarde staan. Hieronder geven we je een korte uitleg over de verschillende onderdelen:
- Naam: dit is wat voor het domein staat, bijvoorbeeld www. Dit record is in ons voorbeeld van toepassing op www.monkeymindstudios.nl. Je zou dan ook test op kunnen geven, dit gaat dan om test.monkeymindstudios.nl. We noemen dit dan een subdomein, je zou een andere website kunnen plaatsen op dit subdomein. Bijvoorbeeld werkenbij. voor jouw wervingswebsite voor nieuwe personeel;
- Type: om wat voor soort record gaat het? Er zijn verschillende types records, enkele voorbeelden zijn:
- A: Hiermee koppel je een webserver aan een domein. Dit record is nodig om je website te kunnen activeren;
- AAAA: Eigenlijk is dit hetzelfde als het A record, maar dan speciaal voor IPv6 adressen. Tot een aantal jaar geleden hadden we alleen IPv4 adressen, maar omdat er tegenwoordig zoveel apparaten aan internet worden gekoppeld was het aantal adressen niet meer toereikend. Hiervoor is IPv6 in het leven geroepen, deze reeks is veel groter en daardoor geschikt voor de toekomst;
- MX: Dit record koppelt een mailserver aan jouw domein. Wanneer iemand een mail stuurt naar info@monkeymindstudios.nl dan wordt de juiste mailserver opgezocht in de DNS. In ons geval gebruiken wij de Exchange Online mailservers van Microsoft, dus ons MX record geeft dan de opdracht om naar de server van Microsoft te gaan. Het kan dus gebeuren dat de server van de website geheel losstaat van de server voor mail;
- TXT: Dit record kan voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Vaak betreft dit veiligheidsdoeleinden, er is bijvoorbeeld een ‘SPF’ TXT record. In dit record staan de IP-adressen of domeinen waar vandaan mail mag worden gestuurd. Zo wordt het onmogelijk om via een andere server mail te versturen, dit voorkomt het versturen van spam. Verder is er ook een TXT record om te controleren of jij echt wel de eigenaar van een domein bent. Om bijvoorbeeld te mailen via de servers van Microsoft dan wordt er verzocht om een TXT record aan te maken. Op die manier controleert Microsoft of jij dat domein echt mag gebruiken;
- Waarde: Hier wordt de inhoud van het record ingevuld. In de voorbeelden van hierboven kan het dan gaan om een IP-adres of tekst.
Wat is DNS cache?
Wanneer je een website bezoekt is het erg onhandig als je apparaat steeds in de DNS moet kijken waar je naartoe verwezen moet worden. Hiervoor worden alle aanvragen op jouw apparaat opgeslagen in de DNS cache. Zodra je naar monkeymindstudios.nl gaat wordt het IP-adres van de website opgeslagen in de cache van je router, computer, telefoon, iPad, etc. Wanneer er dan een wijziging wordt gedaan in de DNS instellingen kan het voorkomen dat op het ene apparaat dit direct zichtbaar is en op een ander nog niet. Over het algemeen bedraagt de verwerkingstijd c.a. 1 tot 2 uur. Hou hier dan ook rekening mee wanneer je wijzigingen doet.
Hopelijk hebben we het technische verhaal een beetje inzichtelijk kunnen maken. Mocht je toch nog hulp nodig hebben dan zijn onze Monkey Minders er voor jou!