Je hebt het misschien wel eens voorbij zien komen, een API. Maar wat is dat nou eigenlijk? Het is in ieder geval iets anders dan apies, de verzamelnaam voor ons Monkeys! Eigenlijk heeft een API te maken met verbinden, niet het verbinden van mensen maar het verbinden van software, websites en andere applicaties. Data wordt constant van de ene naar de andere plek verstuurd, waarbij wij gebruikers er eigenlijk helemaal geen weet van hebben. Wij leggen je dan ook graag uit wat een API is en wat je er mee zou kunnen doen.

Wat betekent API?

De betekenis van API is Application Programming Interface. Dat klinkt toch een stuk minder leuk dan een API, niet waar? Het betekent dat de API communicatie mogelijk maakt tussen verschillende softwaresystemen en applicaties, zonder dat jij hoeft te weten hoe die pakketten eigenlijk werken. Een API is een soort zwarte doos waar jij iets in stopt, de API gaat er mee aan de slag en geeft jou dan weer iets terug. Wordt het al wat duidelijker, of is het nog steeds monkey business? Oke, op naar een helder voorbeeld!

Voorbeeld van het gebruik van een API

Stel je voor dat we uit eten gaan in een gezellig restaurant. Terwijl we zitten te kletsen komt de ober naar ons toe om de bestelling op te nemen. We geven onze bestelling door aan de ober (dit is in dit voorbeeld de API) en deze gaat naar de keuken. Daar vertelt hij de chef wat wij willen eten en dit wordt door de keuken bereid. Wij weten niet wat er allemaal in de keuken gebeurt, maar in de keuken worden allemaal handelingen verricht om jouw gerecht klaar te maken. De ober krijgt vanuit de keuken een signaal dat het gerecht klaar is en komt deze bij jou aan tafel serveren.

Een API doet dus eigenlijk hetzelfde, je geeft een verzoek aan de API en deze gaat op de achtergrond aan de slag. Zodra de API klaar is krijg je een resultaat terug. Helaas zal het niet zo’n lekker gerecht zijn als in bovenstaand voorbeeld!

Hoe werkt een API koppeling?

Bovenstaand voorbeeld heeft er hopelijk voor gezorgd dat je nu weet wat een API is, dan gaan we nu over naar de API koppeling. Stel je voor dat je een programma hebt waarin jij je boekhouding doet. Voor je voorraad gebruik je een voorraadbeheersysteem en naast je fysieke winkel wil je nu ook een webshop gaan beginnen. Het zou fijn zijn dat wanneer een klant een bestelling plaatst de voorraad automatisch wordt bijgewerkt, een factuur wordt gestuurd en de betaling wordt verwerkt. Je kunt dan deze verschillende pakketten met elkaar laten communiceren met een API koppeling. Deze koppeling regelt de verbinding tussen de API’s van de softwarepakketten.

Verschillende soorten API’s

Aangezien er veel verschillende softwarepakketten bestaan, zijn er ook veel verschillende soorten API’s. We zetten de meest bekende voor je hieronder:

  • Open API, dit zijn API’s waar iedereen gebruik van kan maken;
  • Partner API, om dit soort API’s te gebruiken moet je bepaalde rechten hebben (partner zijn);
  • Interne API of privé API, deze API’s worden alleen gebruikt worden door interne systemen.

Waarom zou je een API koppeling gebruiken?

Aan het gebruiken van een API koppeling zitten veel voordelen. Voor de ontwikkelaars is het erg gemakkelijk omdat informatie eenvoudig wordt uitgewisseld tussen systemen op deze manier. Dit zorgt voor veel extra mogelijkheden, maar scheelt ook in de ontwikkeltijd. Het wiel hoeft namelijk niet steeds opnieuw uitgevonden te worden. Voor de gebruikers is het fijn dat de bedrijfsprocessen veel efficiënter gemaakt kunnen worden, je zou bijvoorbeeld het boekhoudpakket kunnen koppelen met de CRM software en de webshop. Zo heb je minder handmatige acties nodig om resultaat te boeken.

Onze Monkeys bouwen graag API’s

Heb jij zelf ook behoefte aan een API? Dan kunnen onze Monkey Minders jou hierbij helpen! Ze kunnen meedenken met de functies die je nodig hebt, deze uitwerken in een API en de koppelingen verzorgen met de andere API’s. Laten we communiceren!