Merkconsistentie in contentcreatie en betaalde media campagnes: Bouw aan een sterk merk

Het bereiken van je klanten is de eerste stap, maar ervoor zorgen dat je merk in hun geheugen gegrift staat, is de meer uitdagende tweede stap. Een bewezen methode om dit te bereiken is door middel van merkconsistentie: een consistente boodschap die in elke fase van de klantreis en over alle kanalen consistent is. In dit artikel leggen onze Monkeys uit wat merkconsistentie inhoudt, waarom het zo belangrijk is en hoe je het kunt bereiken in zowel je contentcreatie als je betaalde mediacampagnes.

“Er zijn nog nooit zo veel manieren geweest om de consument te bereiken, maar het is ook nog nooit zo moeilijk geweest om een sterke connectie op te bouwen met de consument.” – Rich Karlgaard, Forbes auteur

Het belang van eenduidige communicatie in campagne-uitingen

Uit onderzoek van Salesforce blijkt dat 76% van de consumenten verwacht dat merken consistente boodschappen over verschillende kanalen verspreiden. Ironisch genoeg ervaart slechts 67% van hen daadwerkelijk deze consistentie. Dit betekent dat merken vaak niet aan de verwachtingen van hun publiek voldoen, wat een aanzienlijke invloed kan hebben op het succes van een campagne. De kwaliteit van je advertenties speelt hierbij een cruciale rol. Door consistent dezelfde boodschap te verspreiden, draag je niet alleen bij aan merkconsistentie, maar bepaal je ook of je je campagnedoelen behaalt.

Wat is merkconsistentie?

Consistentie betekent betrouwbaarheid. Hoe betrouwbaarder een merk is, hoe groter de kans is dat het nieuwe klanten aantrekt en bestaande klanten behoudt. Een klassiek voorbeeld van inconsistentie is wanneer een advertentie een aanbieding promoot die niet terug te vinden is in de webwinkel. Dit kan leiden tot frustratie en verminderd vertrouwen bij de klant. Zelfs subtielere inconsistenties, zoals het afwisselend aanspreken van de klant met “u” en “je”, kunnen leiden tot minder consistentie en vertrouwen. Het is dus van groot belang om consistent te blijven. Dit betekent dat je de kernboodschap behoudt, maar deze aanpast aan de fase in de customer journey. Zorg ervoor dat de uitingen binnen de verschillende advertentiekanalen in lijn zijn met elkaar. Naast het opbouwen van vertrouwen speelt merkconsistentie ook een cruciale rol bij het vormgeven van merkidentiteit en het uiteindelijk creëren van merkvoorkeur.

Waarom is kanaal-overstijgende consistentie belangrijk?

Consumenten onthouden geen bedrijf, maar wel een krachtig merk. Een merk moet representatief, sterk, gedenkwaardig en bovenal consistent zijn om een blijvende indruk te maken. Een goede eerste stap om dit te bereiken, is in je campagne-uitingen, omdat je doelgroep hier constant mee in aanraking komt. Consistentie heeft invloed op verschillende aspecten:

Merkidentiteit

Merkidentiteit omvat de unieke kenmerken, waarden, missie en visie van een merk. Consistentie in alle marketinguitingen, communicatie en visuele elementen draagt bij aan het opbouwen en versterken van deze identiteit. Wanneer een merk consistent communiceert over zijn boodschap, tone of voice en visuele presentatie, creëert het een duidelijk en samenhangend beeld in de hoofden van het publiek.

Merkherkenning

Merkherkenning houdt in dat het publiek je merk gemakkelijk kan identificeren, zelfs zonder het logo te zien. Wanneer alle elementen consistent worden toegepast in alle marketingmaterialen, bouwt je merk geleidelijk aan een sterkere herkenning op. Wie herkent bijvoorbeeld niet de slogans “Hallo Jumbo” of “Echt Hema”?

Helderheid

Inconsistentie in merkidentiteit kan het publiek in de war brengen over waar je merk echt voor staat en kan zelfs leiden tot verminderd vertrouwen in je merk. Consistentie draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen en loyaliteit bij je publiek.

Professionele uitstraling

Inconsistentie in visuele elementen kan een onprofessionele uitstraling aan je merk geven. Het kan lijken alsof je merk niet goed georganiseerd is of dat er aandacht ontbreekt voor detail, wat afbreuk doet aan de geloofwaardigheid.

Campagneresultaten

Resultaten zullen minder gunstig uitpakken als er een inconsistente boodschap wordt gehanteerd. Video’s worden bijvoorbeeld minder bekeken en de respons op banners zal lager zijn, omdat het merk en de boodschap niet worden herkend.

Waar gaat het vaak fout?

In de praktijk zien we vaak dat merken moeite hebben met consistentie wanneer ze meerdere kanalen gebruiken. Dit komt doordat verschillende teamleden en partners hun uitingen niet goed op elkaar afstemmen, wat resulteert in een gebrek aan consistentie in de boodschap over verschillende kanalen. Het is raadzaam om één hoofdboodschap te bepalen en deze op dezelfde manier te gebruiken in elk kanaal. Bovendien adviseren we om de boodschap aan te passen aan de fase in de customer journey. Het verspillen van mediabudget door gebrek aan cross-channel visie kan funest zijn voor het behalen van je campagnedoelstellingen.

Hoe realiseer je consistentie in contentcreatie?

Contentcreatie speelt een cruciale rol bij het handhaven van consistentie in online marketing. Content is de voornaamste manier waarop een merk communiceert met zijn doelgroep en het is een krachtig middel om de merkidentiteit en boodschap over te brengen. Hier zijn enkele manieren waarop contentcreatie helpt bij het handhaven van consistentie:

1. Ontwerp een unieke tone of voice en visuele identiteit

Stel een unieke tone of voice en visuele identiteit vast en deel deze met alle afdelingen die namens je merk communiceren. Dit geldt niet alleen voor media, maar ook voor e-mailmarketing, klantenservice en interne communicatie.

2. Stem je boodschap af op de doelgroep en de klantreis

Zorg ervoor dat je content inspeelt op de behoeften van je klant, bijvoorbeeld door gebruik te maken van buyer personas. Consistentie hierin draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen.

3. Stel een kernboodschap op en herhaal deze over alle kanalen

Bepaal een kernboodschap die de unieke waardepropositie van je merk benadrukt. Deze boodschap moet consistent worden herhaald over alle kanalen heen. Wijs iemand aan, zoals een brandmanager, die verantwoordelijk is voor het bewaken van deze consistentie.

4. Bewaak alle uitingen en zorg voor cross-channel consistentie

Zorg ervoor dat alle uitingen cross-channel op dezelfde manier worden gepresenteerd. Kernboodschappen en visuele elementen moeten consistent zijn en blijven.

Als extra aanvulling raden we aan om een ‘Test-Learn-Scale-Optimalisatie-aanpak’ toe te passen. Contentcreatie stelt online marketeers in staat om te experimenteren met verschillende benaderingen en te leren van de reacties van het publiek. Door feedback te verzamelen en te analyseren, kunnen marketeers hun contentstrategie continu verbeteren en nog meer consistentie bereiken op een datagedreven manier. Als je aan de slag gaat met een cross-channel aanpak middels A/B-tests, houd dan rekening met de kanaalspecifieke specificaties en best practices, terwijl de communicatie en ervaring voor de doelgroep consistent blijven.

Merkconsistentie is van vitaal belang voor het opbouwen en behouden van een krachtig merk. Het draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen, merkherkenning en een professionele uitstraling, wat uiteindelijk leidt tot betere campagneresultaten. Echter, consistentie bereiken is geen gemakkelijke taak en vereist nauwe samenwerking en aandacht voor detail in alle aspecten van marketing, van contentcreatie tot betaalde mediacampagnes. Als je merkconsistentie serieus neemt, zal het zich vertalen in langdurig succes en een sterke merkvoorkeur bij je publiek. Bouw aan een merk dat niet alleen wordt herkend, maar ook wordt onthouden.

Kortom, merkconsistentie is de sleutel tot het opbouwen van een sterk en betrouwbaar merk. Het vergt inspanning en coördinatie, maar de voordelen op lange termijn zijn het meer dan waard. Zorg ervoor dat je merk in alle interacties met je publiek consistent is, van je contentcreatie tot je betaalde mediacampagnes. Op die manier bouw je aan een merk dat niet alleen wordt herkend, maar ook wordt onthouden.

Mocht je meer willen weten over merkconsistentie, dan kun je contact opnemen met de Monkeys van Monkey Mind Studios. Onze studio kan je helpen om succesvol aan jouw merk te bouwen!