Natuurlijk is de voornaamste reden dat je bezoeker het fijn vindt als de pagina’s snel geladen worden. Maar een snelle website biedt meer voordelen dan alleen het gebruikersgemak. Onze Monkey Minders proberen je in dit artikel uit te leggen wat een snelle pagina inhoudt en waarom een hoge pagespeed voordelen heeft.

Wat is PageSpeed?

Wanneer we het woord letterlijk vertalen komen we uit op paginasnelheid. Hierbij gaat het om de tijd die een pagina erover doet om geladen te worden. Als een pagina lekker snel laadt, betekent dit dat de bezoeker ook snel bij de content kan komen. Maar wist je dat het voor jouw SEO ook belangrijk is dat je pagina’s snel laden? Google laat deze snelheid namelijk zwaar meewegen in de score die jouw website krijgt. Hoe hoger jouw score bij Google, hoe hoger jij in de zoekresultaten getoond wordt. Daarnaast leveren snelle pagina’s ook een lagere bounce rate op en blijft je bezoeker over het algemeen langer op je website rondkijken.

Wat zijn de voordelen van een hoge PageSpeed voor de bezoeker?

Wanneer een webpagina snel laadt dan heeft dat veel invloed op de gebruikerssessie van de bezoeker. Allereerst zorgt het voor een goede indruk omdat de content direct zichtbaar is. En laten we eerlijk zijn, die eerste indruk is ontzettend belangrijk. In een onderzoek van Google wordt aangetoond dat 16% van de bezoekers minder positief is wanneer een website er langer dan 1 seconde over doet om de eerste content te laten zien.

Verder heeft een hoge PageSpeed ook invloed op de tijd hoe lang een bezoeker op jouw website blijft, en de intensiteit waarmee deze rond blijft kijken. Hoe langer de bezoeker blijft, hoe lager de bounce rate.

Ook komt een pagina die snel laadt betrouwbaar over bij de bezoeker, wat met zich meebrengt dat deze eerder geneigd is over te gaan tot acties, zoals het inschrijven voor jouw nieuwsbrief of misschien wel het aanvragen van een offerte.

Bezoekers die een snelle website ervaren zullen ook  eerder overgaan tot het aanschaffen van producten. Dit heeft te maken met de combinatie zoals hierboven omschreven: de ervaring is prettig, alles oogt betrouwbaar en jouw bezoeker blijft langer op je website hangen.

Hoe indexeert Google jouw website op basis van de PageSpeed?

Op basis van een heleboel verschillende factoren geeft Google jouw website een score. Hoe hoger jouw website scoort, hoe hoger je in de zoekresultaten wordt getoond. Hierbij is de PageSpeed een factor die zwaar meeweegt. Dat betekent dat hoe sneller je laadtijd is, hoe hoger de score voor jouw website wordt.

Trage webpagina’s hebben overigens ook meer tijd nodig om door Google te laten crawlen. Crawlen betekent het doorzoeken van internet naar nieuwe of aangepaste pagina’s. Wanneer je pagina’s heel langzaam laden zal het dan ook langer duren voordat deze geïndexeerd worden door de Google zoekmachine.

Ook de hogere bounce rate bij langzame pagina’s is een factor die jouw resultaten negatief beïnvloed. Google gebruikt de bounce rate namelijk ook voor het bepalen van jouw score.

Hoe kan ik mijn PageSpeed verbeteren?

We weten nu dat een snelle laadtijd een goede zaak is, maar hoe zorg je er nou voor dat je die snelle PageSpeed krijgt? Daar zijn verschillende methodes voor, waarbij het belangrijk is om te weten dat niet alle methodes werken voor alle websites. Omdat iedere website uniek is, zal de ene oplossing beter werken dan de andere. Het kan ook voorkomen dat bepaalde methoden in conflict komen met bepaalde functionaliteiten van je website. Het is daarom verstandig om te kijken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden om je PageSpeed te verhogen.

Enkele methoden die vaak gebruikt worden zijn:

Caching

Bij deze techniek wordt er een tijdelijke kopie van de website opgeslagen aan de kant van de server zodat de webpagina’s niet steeds weer opnieuw hoeven worden gegenereerd. Deze techniek zorgt ervoor dat je website een stuk sneller wordt.

Image Optimization

Dit betekent dat je de afbeeldingen optimaliseert zodat ze minder groot worden. Door deze optimalisatie wordt het aantal MB’s verlaagd die over de internetverbinding moet worden gestuurd.

Lazy load

Hierbij worden alleen de onderdelen geladen die nodig zijn om het gedeelte te tonen van de pagina in beeld. Er wordt pas weer nieuwe content geladen wanneer de bezoeker de pagina verder naar beneden scrolt. Doordat niet de gehele pagina ineens geladen hoeft te worden scheelt dit ook weer veel data die over de verbinding heen gaat.

Minifying van CSS en JS bestanden

Met deze techniek worden bepaalde bestanden samengevoegd zodat er minder losse bestanden worden opgehaald. Je haalt overbodige tekens, symbolen en andere zaken uit de code zodat er minder geladen hoeft te worden.

Code van derden beperken

Wanneer je code van andere partijen inlaadt op jouw website dan wordt deze aanzienlijk trager. Je kunt hierbij denken aan marketingscript, plug-ins, pixels, etc. Google voert hier een streng beleid op met het gevolg dat je direct een stuk minder PageSpeed punten krijgt toebedeeld. Het is dan ook van belang dat je goed bekijkt of je al deze script wel nodig hebt.

Met dit artikel hebben onze Monkey Minders geprobeerd om jou duidelijk te maken waarom het belangrijk is dat jouw website snel laadt en hoe jij deze prestaties kunt verbeteren. Mocht je hier nog hulp bij nodig hebben dan helpen onze Monkeys je graag!